Süryani Şarabı – Tarihi Ve Özellikleri

Süryani Şarabı Nedir?

Süryani şarabı aslında, en verimli topraklar olarak bildiğimiz mezopotamyada doğduğu söylenen ve tarih olarak eskilere dayanan bir şarap çeşitidir. Yapımı, tarih olarak binlerce yıl önceye dayanır. Alkollü süryani şarabı olduğu gibi, alkolsüz de üretilmektedir ve şarapların atasıda denilebilir. Daha çok Mardin, Diyarbakır ve çevresinde üretilen süryani şarabını en çok ”Mardin süryani şarabı” , Midyat süryani şarabı olarak arandığı gibi, süryani şarabı fiyat olarakta oldukça merak edilen konular arasındadır.

Suryani Sarabi 2

Turabdin bölgesinde, mezopotamyanın kuzeyinde, şarap yapımında kullanılan Venifera ve Vitis sarmaşıklarının oldukça eskilere dayanan kalıntıları bulunmuştur ve tarih olarak 6900 yıl öncesine dayanır. O zamanlarda muhteşem bir şekilde üretilen üzümlerin üretildiği bağcılık, Sümer destanına dahi konu olmuş ve Filistin, Suriye bölgelerinede yayılmıştır. Süryaniler oldukça inançlı toplumlar olup, şarapta inançlarının bir parçasıdır. Söylentilere göre Hz. İsa son yemeğinde eşrafı ile birlikte şarap içtiği söylenmektedir.

Hristiyanlık yayıldıkça şarap daha önemli hal almış ve törenlerde, kutsal ekmek, şarap ile yenilerek günahlardan arındırılacağı düşünülürmüş. Yıllarca bu topraklarda göreneklere, inançlara, göreneklere göre şarap üretilmiş ve teknolojininde devreye girmesiyle birlikte, artık yerel şarapçılık tarihin tozlu raflarına kaldırılmıştır. Fakat günümüzde hala teknolojik olmayan yerel yöntemlerle köylerinde yada yaşadıkları yerlerde şarapüreten Süryaniler bulunmaktadır.

Türkiyede sayıları oldukça azalan Süryaniler genellikle taş ile yapılan işçiliklerde ve daha çok kuyumculuk alanlarında üne sahip olsalarda, profesyonel diyebileceğimiz kültürel zenginliklerle birlikte, şarap üretimindede Midyat ve çevresinde oldukça değer katan şarap üretimindede büyük rol oynarlar.

Hangi İllerde Üretilir?

En çok Mardinde üretilmektedir. Eskiden Diyarbakır ve çevresinde Ermeniler ve Süryaniler tarafından oldukça yoğun şekilde üretiliyordu. Diyarbakırda eski evlerin altlarında mahzenlerde muhafaza edildiğide söylenir. Osmanlı döneminde bile belirli bir süre izin verilen şarapçılık, dinsel anlayışlar sebebiyle zamanla sekteye uğramış ve asıl değerini gösterememiştir. Mezopotamya ovası şarapçılığa küstürülmüş ve şarapçılık hep yabancılaştırılmıştır. En büyük özelliklerinden en değerliside bana göre, eskiden nasıl yapılıyorsa hala günümüzdede öyle yapılmasıdır. Bu şarabın içinde asla katkı maddesi bulunmaz ve doğal yöntemlerle eski usulde elde edilir ve oda bu şarabı oldukça değerli kılar.

Süryani Şarabı Çeşitleri Ve Özellikleri

Şarap AdıÜzüm ÇeşitleriSaklama SüresiServis DerecesiNotlar
TurabdinBoğazkere, Öküz Gözü10 yıl14/16Yıllandırılabilir
NinveBoğazkere, Öküz Gözü3 yıl6/8 dereceAromasal hisse sahip
KlasikBoğazkere, Öküz Gözü3 yıl14/16 dereceKlasik Şaraptır
VerdoÖküzgözü3 Yıl6/8 dereceRose şarap
KustanKerkük, Mezrona, Kustan10 yılSoğuk servisSoğuk tüketimi önerilir
ManastırBoğazkere10 yılSoğuk servisSoğuk tüketimi önerilir
ShiluhÖküzgözü, BoğazkereEn çok tercih edilen ve sevilen şaraptır
DaraÖküz Gözü, Boğazkere6/8 dereceİçerisine mahlep eklenir

Süryani Şarabı Nasıl Üretilir?

Kırmızı Şarap üretimi için cinve kome üzümleri, beyaz şarap üretiminde mazrone üzümleri kullanılır. Şarap yapmak için bakımı oldukça güzel yapılan bağların mis gibi kokan üzümleri toplanır, uygun kaplarda en az 1 hafta olmak koşulu ile güneşe konur ve bekletilir. Güneşe koymaktaki amaç, sıcakta fermantasyon işleminin oldukça hızlı olmasıdır. Güneşte bekleyen üzümler, geniş bir sıkma tezgahına alınarak, ezilir ve şerbeti çıkartılır posasından ayrılan üzüm suyu, geniççe kaplara konularak tekrar güneşe konur ve fermante olup şaraba dönüşmesi sağlanır.

Suyu sıkılarak güneşte bekletilen üzüm suyu evlerde yada mahsenlerde, bekletilerek olgunlaştırılması sağlanarak eşsiz şarabının yapımı tamamlanır. Asla içerisine kimyasal madde konmaz ve buda şarabıeşsiz kılar ve lezzetini doğal yapım yöntemlerinden alan şarap değerine değer katar.

Süryani Şarabı Nasıl İçilir?

Ekşi ve mayhoş bir tada sahip olan şarap, yapılışına göre farklı damak tadlarına sahiptir. Kadehlerde, önerilen ısı derecelerinde servis edilmelidir. Kokteyllerde, özel misafiriniz geldiğinde yada gerçekten bir şarapseverseniz akşam yemeklerinde keyifle yudumlanır.

Saklama Koşulları

Saklama koşulları, her şarap saklama şeklinde olduğu gibi serin, sallantısız ve belirli nem derecesinde ışık almadan ve yatık şekilde muhafa edilmelidir.

Dik tutulursa eğer mantar sıkışarak hava alır ve şarabın bozulmasına sebebiyet verir, bu yüzden yatay olarak saklanması hava almasını engeller. Çünkü şarabın oluşumunun en büyük korkusu oksijendir. Oksijen aldığında malesef tüm şaraplarda olduğu gibi bu şarapta bozulur.

Şarabın 12-14 derecede saklanması önerilir. Bu şartlar oluşturulursa şarap daha çabuk olgunlaşır yani ısı, şarap olgunlaşmasında çok büyük öneme sahiptir. Işık ve oksijen şarap düşmanıdır.

Genelde %75 %80 nem koşulu sağlanırsa çok daha faydalıdır. Bu yüzden genelde şişeleri koyu renktedir.

Süryani Şarabı Alkol Oranı

Süryani şarabı alkol oranı, ev yapımı ve üzümlerin kalitesine, yapımına bağlı olarak, %12-15 arasında değişmektedir.

Süryani Şarabı Fiyatı (Güncel)

Mardin süryani şarabı fiyat olarak heleki günümüzde artan maliyetlerle birlikte zamlanmaktadır ve süryani şarabı fiyat sürekli değişmektedir. Aldığınız bölgeye ve midyat süryani şarabı fiyatları yılına görede değişiklik göstermektedir. Genelde mardin ve çevresinde üretilen şaraplar için net fiyatlar söylemek yanıltıcı olabilir ancak sizler için güncel süryani şarap fiyatlarını araştırdık.

Süryani Şarap FiyatFiyat
Hamro Kırmızı Süryani Şarabı 75 cl206,00 TL
Shiluh Süryani Şarabı Fiyat Turabdin 75 cl181,00 TL
Mazrona Beyaz Süryani Şarabı 75 cl276,00 TL
Manastır Boğazkere 75 cl Süryani Şarap Fiyat256,00 TL
Kustan Beyaz Mezrona Şarap 75 cl191,00 TL
Turabdin Boğazkere – Öküzgözü 75 cl236,00 TL
Süryani şarap fiyat

Fiyatlar araştırılarak alınan ve derlenen fiyatlardır! Bu tablo bilgi amaçlıdır.

YouTube video

Süryani Şarabı Alkollü mü?

Süryani şarabı alkollü olduğu gibi, alkolsüzde üretilebilmektedir

Süryani şarabı nasıl, neyle içilir?

süryani şarabı

Bu şarapta bildiğimiz şaraplar gibi içilir. İçiminde bir farklılık yoktur ancak dikkat edilmesi gereken konu uygun sıcaklıkta servis edilmesidir. yanında şarabın vezgeçilmezi peynir çeşitleride damak tadınızı zirveye çıkartacaktır

En iyi Süryani şarabı nerde üretilir?

süryani şarabı

En iyi süryani şarabı Mardin ilinin Midyat ilçesinde taş baskı ile üretilen şaraplardır

Süryani şarabı kaç gün dayanır?

süryani şarabı

Genelde, uygun saklama koşullarına göre değişiklik gösterir ancak 7-14 gün olarak cevaplayabiliriz.

Süryani şarabı yıllanır mı?

süryani şarabı

Tabiki yıllanır aslında dibinde zamanla oluşan tortu, bu durumunda bir göstergesidir diyebiliriz.

Süryani şarabı rengi nasıldır?

süryani şarabı

Rengi normal kırmızı şaraplara oranla daha açık renktedir. ancak içide normal şaraplara oranla daha hafiftir.

En iyi süryani şarabı hangisidir?

süryani şarabı

Bu soru kişiye göre değişmekle birlikte, shiluh en çok sevilen ve oldukça fazla tüketilen şaraplardan biridir.

Yorum yapın