Şarap Alkol Oranı Ne Kadar? Kırmızı ve Beyaz Şarap Alkol Oranı Nedir?

Süreç karmaşık olsa da basitçe söylemek gerekirse, alkollü fermantasyon, üzümleri şaraba dönüştürür. Beyaz şarap yapımında üzümler fermantasyondan önce toplanır, ezilir ve preslenirken, kırmızı şarap için üzümler tipik olarak tanen ve renk elde etmek için daha sonra preslenir. Fermantasyon sırasında mayalar şekerleri alkol ve karbondioksite dönüştürür. Peki şarap alkol oranı nedir? Kırmızı şarap alkol oranı ve beyaz şarap alkol oranı farklılık gösterir mi? Şarapta ne kadar alkol olmalı? Daha çok alkol daha iyi şarap anlamına mı geliyor?

sarap alkol orani

Bir şarabın alkol içeriği, şarap tercihlerinizde daha önce dikkate almamış olabileceğiniz bir şey olan lezzet profilini de değiştirebilir. Her şey hacimce alkol veya bir kadeh şaraptan diğerine biraz değişebilen bir ölçü olan ABV ile başlar. Bu yazımızda sizler için beyaz şarap alkol oranı ve kırmızı şarap alkol oranı hakkında, araştırmalarda edindiğimiz tüm bilgileri paylaşacağız.

Şarap Alkol Oranı için ABV Nedir?

ABV, alkollü bir içecekteki etanol veya alkol miktarını temsil eder. İster biradan ister en sevdiğiniz başka bir içkiden bahsediyor olalım, aynı şekilde ölçülür.

ABV ne kadar yüksek olursa kandaki alkol içeriğinizi (BAC) o kadar hızlı etkiler, bu nedenle yüksek alkollü şarapları yudumlamadan önce ayırt edebilmeniz önemlidir. Bu arada, ABV oranından bağımsız olarak kadınlar erkeklerden daha hızlı sarhoş olur.

Şarabın alkol içeriği nedir? 

Şarap alkol içeriği ortalama %5,5-15,5 arasında değişmektedir. Bunun ötesindeki daha yüksek alkollü şaraplar tipik olarak güçlendirilmiş şaraplardır.

Bu geniş yelpaze, fermantasyondaki, şarabın şeker içeriğindeki ve hatta herhangi bir çeşitle kullanılan üzümlerdeki farklılıkların bir sonucudur.   

ABV Nasıl Belirlenir?

Şarapta ABV, bir hidrometre kullanılarak belirlenir. Bu araç, fermantasyon sürecinde maya tarafından tüketilen şeker miktarını ölçer. Daha yüksek miktarda artık şeker içeren şarapların ABV’si daha düşüktür. Fermantasyonda alkole dönüştürülen daha yüksek şeker içeriğine sahip şaraplar daha yüksek ABV’ye sahiptir.

Şarapta Alkol Oranı Neye Göre Farklılık Gösterir

Bir şarabın alkol içeriğini iklim, yetiştirme koşulları, üzüm çeşidi ve hatta fermantasyon sırasındaki sıcaklık gibi birçok faktör etkileyebilir. Olgun meyveler daha fazla şeker içerir ve fermantasyon sürecinde daha fazla alkol üretir, bu da toplama zamanını şarap yapımı için çok önemli bir karar haline getirir. Daha erken hasat edilen meyveler, asidi daha yüksek olan daha hafif şaraplara ve geç hasat, tatlı, daha yüksek alkollü şaraplara neden olabilir.

Daha Fazla Alkol Daha İyi Şarap Anlamına mı Geliyor?

Mükemmel, eskimeye değer bir şarabın ayırt edici özellikleri karmaşıklık, asitlik ve kırmızı şarapta tanendir. Bu özelliklerden bazıları daha yüksek alkol içeriğine sahip şaraplarla örtüşebilirken, alkolün varlığı mutlaka kaliteyi göstermez. Aslında, bazen tam tersi anlamına da gelebilir. Yıllanan bir şarabın alkol içeriği, fermantasyon tamamlandıktan sonra aynı kalacaktır. 

Şarapta Alkol Oranı Ne Kadar Olmalı?

Şarap için doğru alkol yüzdesi, şarap çeşidine bağlıdır. Spektrumda bir şarabın bulunduğu yer, tadı ve yiyecek eşleştirme potansiyelini etkileyebilir. İşte bir şarapta ne kadar alkol olduğunu anlamanın üç kolay yolu.

Bir şarabın alkol içeriği etikette yazılıdır ve stile bağlı olarak yaklaşık yüzde 11 ila yüzde 15 arasında ve daha yüksek olabilir. Bu yüzde, ABV’yi veya hacme göre alkolü ifade eder. ABV bir içecekte ne kadar alkol olduğunu belirtmek için dünya çapında kullanılan standart bir ölçüm.

Kırmızı Şarap Alkol Oranı Ne Kadar?

Ortalama kırmızı şarap alkol oranı %12 ila %15 arasında değişmektedir. Kırmızı şarap, beyaz şaraba göre daha yüksek alkol içeriğine sahiptir, bu da yüksek tanen içeriğini, artık şeker seviyelerini ve zengin dokusunu dengeler.  Kırmızı şarap alkol seviyesi, kullanılan üzümlere ve şarap üreticisinin tarzına göre değişir.

Beyaz Şarap Alkol Oranı Ne Kadar?

Beyaz şarap çok yaygındır ve üstün bir tada ve meyvemsi kokuya sahip olduğu bilinmektedir. Her çeşit üzümden yapılan beyaz şarap için ideal servis sıcaklığı 9 – 11°C arasıdır. Sıcak yaz aylarında ve herhangi bir balık veya hafif yemek için tüketilen beyaz şarap, harika bir şarap spitzer kadar iyi gider. Kırmızı şarapta olduğu gibi, beyaz şarap alkol oranı %10 ila %15 arasında değişir.

YouTube video
şarap alkol oranı
Yorum yapın